נדר מאינטרנט אי שרי במייל
-
@שלום-על-ישראל הכל סברות ונימוקים טובים ויפים. אבל בנדרים הולכים אחרי לשון בני אדם, וכמדומני בלשון בני אדם מייל אינו בכלל אינטרנט.
-
כשאני שואל לקוחות 'יש לכם חיבור לאינטרנט?' התגובה היא 'לא, רק מייל'.
-
@סופר יכול להיות שאנשים לא אשמים בזה !
זה אולי בגלל חברה X -
@סופר @שואף
שאלתי כרגע מורה הוראה מובהק, והוא ביאר שבנדרים ישנן שתי מחלקות:
א. מה הנודר חשב, ב. במקרה שהוא אומר שהוא לא חשב, יש את לשון בני אדם.
ולפי"ז אם בדעתה היה כדעת הרב @שואף שמייל אינו אינטרנט, אה"נ שיהיה מותר לה. אבל אם היא טוענת כדרך הב', הוא חשב מעט וענה לי כדבריכם, שהיום מייל אינו נחשב אינטרנט בלשון בני אדם.
לכן אני חוזר בי מפני דעת תורה.
יישר כח. -
@אוהב-ישראל אמר בנדר מאינטרנט אי שרי במייל:
כשאני שואל לקוחות 'יש לכם חיבור לאינטרנט?' התגובה היא 'לא, רק מייל'.
זה לא ראיה, זה סוג של השתמטות מהאמת...
-
@שואף אמר בנדר מאינטרנט אי שרי במייל:
אשה אחת נדרה לרפואת אבא שלה, שלא להשתמש באינטרנט. אחרי זמן היא נצרכה למייל לעבודתה. היא שאלה רב אם אוקיימייל של נתיב מותר לה ואמר שזה לא נקרא אינטרנט.
גם באוקי מייל אפשר לקבל תכנים אסורים, לא הבנתי למה זה לא נכלל בנדר?
בכל מקרה אפשר להציע לה לעשות התרת נדרים ומיד לנדור שוב בצורה ברורה שלא משתמעת לשני פנים, שלא אוסרת על עצמה א' ב' ג'. -
אשה אחת נדרה לרפואת אבא שלה, שלא להשתמש באינטרנט. אחרי זמן היא נצרכה למייל לעבודתה. היא שאלה רב אם אוקיימייל של נתיב מותר לה ואמר שזה לא נקרא אינטרנט.
עכשיו היא לא מסתדרת עם זה, ורוצה לעבור לנטפרי, ולקחת רק גי'מייל, וגם סקייפהחשש לדעתי. מלבד מה שלאשה כזאת ברור שמכלול האינטרנט - אינו רק דפדפן חפשי, אלא כלי מסוכן כמו נחש, שצריך שבעים עיניים לפתוח עליו שלא ייכנס מהדלת האחורית גם בלי גלישה דפדפנית, וגם אינטרנט מסונן נקבע ע"י גדולי התורה שישמש רק לצרכי פרנסה - קרי: הוא אינטרנט! רק ה'נחש' כעת במין כלוב כזה לשמור עליו, ובכלל זה מייל כידוע, עוד יש לחשוש:
"עכשיו היא לא מסתדרת ורוצה לעבור לנטפרי..", ומה השלב הבא שהיא לא תסתדר איתו, לאן אז היא תרצה לעבור?!...........
כך היא דרכו של היצר הרע, היום אומר לו כך, ומחר אומר לו כך, עד שמוציאו מן העולם..
מילא אם מייל הותר לה, גם זה אינו פשוט כ"כ - אבל להתיר מעבר, ולומר שבשעת צרה כשהיא נדרה, היא לא הייתה מודעת לכל הכאוס הנורא הזה סביב האינטרנט, כן! גם המסונן, וכו' וכו', וגם האפליקציות למיניהן, וכו' וכו'..
הייתי אומר שהיא מחוייבת לעשות התרת נדרים בוודאי - אך האמת היא שהיא מחוייבת לא לעשות התרת נדרים, ולהישאר חזקה, בידיעה שלא הנחש ממית אלא החטא, ולא האינטרנט מפרנס, אלא הי"ת לבדו! -
לענ"ד תעשה התרת נדרים ולא תנדור עוד לעולם אלא תאמר בפה מלא בלי נדר אני לא יודע כמה ע"נ זה נדר
שתלמד משניות או שתפרוש מהאינטרנט אבל בלי נדר
לעניין התרה צריך לדעת אם התרת נדרים של כל נדרי מספיק או שתשאל על נדרה
בכל אופן כדי להינצל מייסורים מוטב שתשאל על נדרה וטוב לה ולאביה בעולם הזה ובעולם הבא -
לעניות דעתי,
הרבנים אומרים שמותר להחזיק אינטרנט רק לצורכי עבודה. מי שלא צריך מייל לעבודה, אלא סתם כיף לו שיהיה לו מייל כי זה מאד נח, מותר לו להחזיק רק מייל? לי נראה שלא.
אם כך, מייל = אינטרנט.
מצד שני, אף פעם לא שמעתי על מישהו שלא משתמש בכספומט, או במחשב של קופות חולים, כי זה לא לצורכי עבודה.
מצד שני, אם הרב ההוא פסק שאוקימייל לא נקרא אינטרנט, אז קטונתי. לא יודע מה לומר. -
שאלתי עכשיו דיין פה בברכפלד, ואמר שפשוט להתיר.
הכוונה שלה בשעת הנדר היתה ללא ספק לפרוש מהאינטרנט שהכשיל אותה, ולא התכוונה לאסור מייל.
האמת ששאלתי אותה ואמרה שכן התכוונה לאסור מייל בשעת הנדר, כי לא ידעה שיש אפשרות להפריד, אבל אם היתה יודעת שקיימת דרך להפריד, לא היתה אוסרת.למעשה לא הייתי רגוע, והתקשרתי לרב שלה, ואמרתי שדיברתי עם כמה אנשים ולא הסכימו לחילוק שלי, אז הוא אמר שבלאו הכי זה אשה נדרנית שנודרת על ימין ועל שמאל, וכבר עשו לה תיקון בעבר שביטלו את הנדרים שלה מכאן ולהבא (לא ידעתי שיש כזה דבר, אולי אמרו לה להגיד סוג של גילוי דעת, כמו שאומרים בראש השנה, אבל משהו יותר חזק, וסמכו על הגמ' בנדרים שבכה"ג אפשר לבטל נדרים מראש).
כך שממילא החילוק הנ"ל הוא רק סניף להתיר.