בנושא ההתמכרות לגלישה באינטרנט
-
זה שהפוסטים שלו קצת חריפים אני גם רואה אבל מהיכין תדע מי ומה הוא אני בטוח במאה אחוז שאני ואתה והוא והפסנתר הזה קיבלו כ"א חינוך אחר ואולי אפ' כל אחד מחוג אחר ומה לא מובן שאחד יותר קיצוני בזה והוא לא מנסה לריב הוא מנסה להסביר לך שלא תבוא לקרר אותנו בפורום כי אינטרנט זה דבר לא טוב ואולי עם ניכנס עמוק עמוק לא נמצא למה הוא לא טוב אבל חכמים של כל מקום מחליטים שזה לא טוב וכמו שהפסנטר הזה כתב שיכול מאוד להיות שיש בזה הרבה בעיות הלכתיות ואפ' נטפרי
ומקווה שגם אני גמרתי -
@אלי
דבר ראשון - אבקש את סליחתך אם תשובתי לא תספק אותך, אך זו תהיה התשובה האחרונה שלי, משום שלא נראה לי שהמנהלים רווים נחת מהאשכול הזה.
@למדן-וידען הסביר כמעט כל מה שיש, כולל הדרך שבה גורמים להתראה אצל המשתמש וכולל הנקודה שאנחנו באמת קיבלנו חינוך שונה, וברור שלכל אחד יש דרך מנומקת משלו.
משפט אחד הוא שכח, שבו מתרכזת תשובתי.מפה מגיע ההבדל, אתה חושב ש"בזבוז זמן" הוא עניין מוסרי - בעוד אנחנו מתייחסים אליו כאל איסור.
קיימים מספר הבדלים בצורת החשיבה:
-
המילה "בזבוז זמן" שכתבתי במשפט בתור איסור - מתייחסת נטו לאינטרנט - שהוא איסור. בשאר הדברים המונח "בזבוז זמן" אכן פרגמטי.
-
אכן ההתייחסות לאינטרנט, ואפילו למחשב, היא כאל דבר אסור. כדי להשתמש בו צריך "היתר".
יש הבדל משמעותי בין קריאת ספר במחשב לבין קריאת ספר רגיל. בספר רגיל אין לאן להמשיך, קריאת ספר במחשב מובילה להרגשה שהשימוש במחשב לגיטימי, בעוד שהוא ממש לא - גם אם בקריאת ספר אין בעיה.
משפט סיכום: יש להפריד בין מחשב ואינטרנט לשאר סוגי בילוי הפנאי. -
אתה צודק שבזבוז זמן כולל גם קריאה, שחמט ועוד. לילדים אכן נותנים לשחק, אך ככל שהאדם מתבגר הוא צריך להפחית בתרבות הפנאי.
האנשים שמהם אני לוקח את הדברים שלי - אלו שאוכל לקרוא להם בתור "המחנכים" שלי, לא משחקים שחמט וגם לא קוראים ספרים. כשסיפרתי לאחד מהם ש"הוא חייב לשמוע שיר מדהים" או "לקרוא ספר מחזק", תשובתו הייתה שהוא מאד מתעניין, אך אין לו זמן פנוי, הוא לומד. בהתאם לרמתו הרוחנית של האדם הוא מפחית מהזמן שהוא מקציב לפנאי.
משפט סיכום: יש להפריד בין שימוש לילדים בין שימוש למבוגרים - אצל מבוגרים בהחלט לא אמורה להתקיים תרבות פנאי. -
האינטרנט הוא דבר שגורם למכשולות רבים, ולכן עמדו הרבנים וגדרו גדרות.
אם תחבר את שני משפטי הסיכום שכתבתי למעלה, תבין שילד לא אמור לגעת באינטרנט, ושלמבוגר לא אמורה להיות תרבות פנאי.
התוצאה היא שמבוגר משתמש באינטרנט רק לצורכי פרנסה.
אני מתנצל על התשובה היבשה יחסית (כמעט תרגיל חשבון...) והכוללנית, אין לי הרבה זמן לפרט יותר, אך אני מאמין שאדם מוכשר כמוך יוכל להבין מתוכה את קו המחשבה אם ינסה.
הוסף בעריכה: ועכשיו לפירוט התשובה על התגובה שלך:
ממתי בדבר פרגמטי יש בו פן איסורי?
יש להבדיל בין בזבוז זמן רגיל - שהוא פרגמטי ותלוי בגיל/רמה הרוחנית, לבין שימוש באינטרנט שאינו בילוי פנאי אלא איסור.
תסכים איתי שאין הבדל בין קריאת ספר פיזית לבין קריאת ספר דרך מחשב. ומאחר שאני סבור שגם אתה תופס כך את פני הדברים מה רע שילדיי היקרים ישתמשו באינטרנט מסונן לחלוטין (כמובן שלא לעניינים פסולים)?
ממש לא מסכים. בעוד שקריאה בספר הוא בילוי פנאי שבהחלט מותר לילדים, שימוש במחשב הוא אסור לילדים כלל וכלל. מחשב אינו כלי לבילוי. מלבד העובדה ששימוש במחשב לשימוש "נורמלי" הופך את המחשב ללגיטימי ופותח דרך לשימוש בעניינים פסולים.
הערה: למרות שהנושא הוא בעיקר האינטרנט, אותם טיעונים בדיוק היו לפני שנים כשאסרו את השימוש במחשב, כך שתשובותי נכונות לשניהם.
סוף עריכה.לסיום, אני מכיר אנשים שחושבים שתרבות פנאי הוא דבר מקובל גם למבוגרים, אבל כמו שציין @למדן-וידען אנחנו משני חוגים שונים (הגיע הזמן לגלות - אני מהמגזר החסידי), אך אני לא חושב שאוכל להבין אותך. עד כמה שאני ראיתי רוב הוויכוחים בנושאים אלו נגמרים בפיצוץ. כל תשובה של השני נשמעת ילדותית כי אותך חינכו אחרת.
מפליא אותי הניסיון שלך להבין - כי נראה שאתה מצליח, וזה ממש לא נפוץ. איני מתכון לפלג, אלא להדגיש את ההבנה שהאחר שונה, וזכותו לחיות כפי שהוא חי גם אם אתה לא מבין אותו. (ואני מניח שאת משפטי הסיום האלו לא כ"כ אהבת...)
ברכה והצלחה.(נ.ב. חבל שאתה עדיין כועס על @למדן-וידען , אופי התשובות שלו השתנה מאד מאז. אני קורא את מה שהוא כתב פה ורואה שאם לא הרושם הראשוני שנשאר לך ממנו לא הייתה לך סיבה לכעוס. זה חבל לכולנו.)
-
-
@dLive פעם ראשונה שאני מבין את העניין בצורה טכנית, בהסבר הזה ובקודם. יישר כח .
נראה לי שצריך לעשות כמו בצ'אט שרואים אם מישהו כותב תגובה.. פשוט הייתי במהלך פילפול ישיבתי למלומד.. ואז עלתה התגובה שלך, הבנתי שהתגובה שלי תיכלל בהגדרה של "בזבוז זמן" כהגדרתך וזה עוד לפני חוסר הנחת של המנהלים שציינת..
מחקתי (מה לא עושים למענם ?).
ויה"ר שיהיה כפרת עוונות, (אם כי אני מקווה שלמען האינטליגנציה שלו שהוא יערוך את הלכלוך).
-
@dLive
כל מילה פנינה....
לסימוכין אני רואה לנכון להביא לכאן את פסק הרב וואזנר זצוק"ל בנושא.
שימו לב לסעיף ה' (אחרי העמדת הגדרים הברורים בסעיפים שלפני זה): דבר פשוט שכל הגדרים הללו אינם בגדר חומרא וחסידות, כי אם חובה על פי תורה על כל אדם מישראל הירא והחרד לדבר ה', ומי שאינו מקבל תקנות וגדרים אלו, הרי הוא פורץ גדר. -
@למדן-וידען @אלי
אולי פשוט תכבדו זה את זה, בלי התחייבות מראש של השני שגם הוא יכבד אתכם?
גם אם השני ימשיך לכתוב עליך באותו סגנון, אל תגיב באותה צורה - וגם לא ב"אני לא מגיב כמוך".
חבל. אני מרגיש שהייתה ירידה רצינית ברמה של הפורום לאחרונה. (לא קשור להתכתבות הזו - אלא באופן כללי.)
הפורום הזה חדש, ומה שכותבים עכשיו הוא הבסיס.
תשתדלו שהוא יהיה נקי.
קריצה פה קריצה שם מילא, אבל בלי שריטות... -
@dLive צודק.
פשוט הרגשתי נתקף על לא דבר, בכל אופן אני מקבל על עצמי!
הרי אלול כיום.. ת'אמת גם אם לא..
סוף -
@למדן-וידען
אין לך מה להיבהל כשתוקפים אותך, כי בפורום הזה תקיפה היא לא דבר שמעודדים...
אני אישית מכבד אותך בלי קשר לסגנון הכתיבה. בדיוק כמו שאני מכבד את @אלי וכל אחד אחר. -
חברים, עם מלא ההערכה לכל אחד (ברצינות!) אבל מובן שישנם שיטות שונות וודאי שיש רבנים שיגידו כך וישנם שיגידו אחרת, ודבר שאצל קהילה אחת הוא טרייף בקהילה אחרת זה נהוג ומקובל, אני לא מבין למה יש מקום לויכוח ולכעסים בכלל.
כמדומני שקצת נסחפו כאן... -
@dLive אחחח אם הייתה אפשרות של הודעות אישיות... מה שהיה הולך שם.. אבל לפחות לא בפומבי כך שהרמה הייתה נשמרת כלפי חוץ, יש אנשים שמכירים אותי כאן אישית ובסופו של דבר זה לא נעים.
אבל עזוב.מעניין אותי לשמוע השקפה בעניין ממישהו מהצד הליטאי גם כן (חידשת לי מאוד שאתה חסיד..).
-
@ezra
לא היה כאן ויכוח (אני לא קובר את הראש בחול), מישהו רצה להבין.
לא יותר מזה. כל השאר באמת קצת מיותר. -
@dLive אני חושב שכל ויכוח זה בעצם מישהו שרצה להבין ואז ניסו להסביר לו ....
-
ואאאוו (לא ידעתי שאפשר גם לכתוב את המילה המעצבנת הזו..) מעניין לראות את התגובות. תודה לכל מי שטרח להבהיר את עמדתו וגם ל@למדן-וידען.. בהצלחה לכולכם. בברכה:
-
@אלי
תהיה בריא, אתה וההקפצות שלך... -
@אלי
אפשר להתעניין למה בחרת בסמל של המוסד לייצג אותך? -
@אלי נראה שלקחת כדור שינה בראש חודש אלול וישנת עד אחר שמחת תורה ועכשיו התעוררת
(למה אני לא חושב יותר טוב? שבכל הימים נוראים לא נגעת באינטרנט! איני יודע? אולי כי קראתי את התגובות שלך בשירשור ) -
@sara זה לא משהו חשוב, בטח שלא יעניין אותך.
@מיציבושי הלוואי שזה היה בגלל מה שכתבת.. האמת היא, שאני טיפה עסוק מכדי להיכנס לפה לעיתים יותר קרובות. אם זה מציק לאי מישהו אני יכנס לפה בתדירות יותר גבוהה(). יצויין, שלאור העובדה שאין לי כל כך ידע לתרום לכם בנושא האינטרנט המסונן שלכם אין לי סיבה מוגברת להיכנס לכאן לעיתים קרובות. כך שכל מה שנותר הוא, להתוודע לאנשים טובים ויקרים כמוכם! (שזה, מסתבר, עשוי להיות סיבה די טובה).
וכן, אני משתדל באמת ובתמים, הרבה מזמני להשתמש באינטרנט כשר שלכם. בשאר הזמן אני מנוע טכנית. בברכה: -
-
חבל לכתוב פוסטים אישיים על משתמשים אחרים.
הם בכל מקרה ימחקו.ומי שימשיך, הוא ייחסם מלכתוב הודעות.
לא חבל ???